Großvenediger 29. – 31. 7. 2016

Účastníci zájezdu: Jarda, Buchťál, Pája, Škebla, Krejzič, Zuza

Výprava začíná v pátek 29. 7. v 7 ráno u Jardy čekáním na Škeblu – zaspal. Jarda určuje jednotku nespolehlivosti – jeden škebla, kterou vzápětí získává Buchťál tím, že zapomněl doma hůlky a musel se pro ně vracet. Cesta utekla rychle a po třetí hodině jsem už dupali směr Neuer Prager Hütte (2796 m n.m.).

1

U pivečka/rádlerů jsme se seznámili s holandskými spolubydlícími z matraclágru, (kteří si zde udělali výškový rekord, neboť bydlí -15 m pod mořem) a probrali plány na druhý den. Budíček je po čtvrté hodině a za hodinu vyrážíme směr vrchol.

2

3

Zhruba ve 3000 m n. m. začíná ledovec. Škebla si na své koupací kraťase À la Beach boy přidává goretexový maskáč, vážeme se na lano a dál pokračujeme jako kačenky – pěkně v řadě.

4

5

Před vrcholem musíme zpomalit a zařadit se do fronty. Posledních 100 metrů již čekáme a další čekání je na vrcholovou fotku pod křížem.

6

7

8

S radostí opouštíme rakouský Václavák a sváču si dáváme ve větším klidu kousek pod hřebenem. Z kopečka doslova sbíháme, naštěstí Pája s přibývajícími trhlinami zbrzdí.

9

Vycházkové tempo začne nudit Buchťála… rozbíhá se a skáče střemhlav ze svahu dolů. Kluci mají co dělat, aby pomocí maček a cepínů zabrzdili. Další hodinu jen skáčeme a učíme se tvořit štandy a vyprošťovat z trhlin (asi 20 m od trhliny). Na prvních skalách domazáváme opalovák, slunce peče a kluci se jdou koupat do ledovcového jezírka.

10

Někdo vydrží vteřinu, jiný pět, Škebla si přitáhne ledovou kru pod břicho a rochní se jako v Chorvatsku. Pája s Jardou dělají chvilku Zagorky, ale nakonec tam také vlezou.

11

Na chatě jsme cobydup a pak už je pivo, Bang!, mariáš a spoustu dalších piv.
O nedělní budíček se nám postaral Jarda. Již od sedmi nemohl spát, takže Krejzičův zapomenutý budík v 7:31 ho doslova vysvobozuje. Nekompromisně budí naší línou bandu a nutí nás se sbalit a vyrazit. Cestu zpět volíme trochu delší, ale krásnější trasu. Příští rok prý na nějakou rakouskou čtyřtisícovku (jak řekla Gaz…:-)).

12

Zuza

PS: co se stalo na ledovci – zůstane na ledovci, nebo si to někdo vypije 3:-) .
PPS: Předseda je lempl a tenhle článek dal na stránky až dlouhé dva měsíce po akci. Asi bych pro sebe měl vymyslet nějaký trest, abych se příště polepšil.