Schneeberg na skialpech 27. 1. 2019

Původní variantu jet do Raxu nám zhatila nadílka sněhu, a tak jsme po cestě operativně vybrali dobře známý Schneeberg. Tentokrát ale na skialpech a z jiné strany než obvykle. Parkoviště u dolní stanice lanovky v Loseneimu bylo volný ale překvapilo nás, že 9 z 10 aut byli skialpinisté. To předvídalo, že nebudeme sami. Nevadí, Pája, Jára, Šok, Gazi, Láda a já bereme věci z auta a vyrážíme k vrcholu.

Začátek trasy po sjezdovce až k chatě Edelweißhütte. Odtud nás stopy zavedly do lesíku, kde se cesta mírně vlnila. Docela mě vrtalo v hlavě, že po opuštění sjezdovky moc nestoupáme. Ale jen co nás stopy zavedou nad hranici lesa, v dálce spatříme lidského hada v brutálním kopcu – kotel Schneegraben. Aha, tak tady jsou ty výškový metry. Nahoru to jde pomalu a se zvyšující se výškou se zmenšují serpentiny. V jednom okamžiku se změnil sníh v led už ani velká důvěra v přilnavost pásů a silný ruce nepomáhají a dávám lyže na batoh. Kopání stupů do ledu je lepší varianta. Někteří dávají haršajzny, ale i s těma to prej moc nešlo. Šok a Gazi volí cestu přes Wurzengraben (údajně stejný peklo). Na kopci hafo fouká, tak všichni až na Šoka, který kopec bez selfie nepovažuje za vylezený, volí úprk do Fischer Hütte. Tam na sebe počkáme, rychlá sváča, pásy do baťohu a hurá dolů.

Dva Slováci nás navedli na cestu Hoyosgraben. První část byl hnusnej led. Pak byl pěknej sníh, ale bylo poznat, že tuto cestu zvolilo dost lidí před námi. Aspoň víme kudy jet. Jára dolů mazal jak Alberto Tomba. Pája mu byl v závěsu. Šok na svým splitbordu byl spokojenější než v Beskydech. Já si užíval nespočet pádů. Gazi dohlížela na Láďu. Jeho zážitek byl asi velice intenzivní, pač jsem nejednou zaslech: „D.….í lyže“. Po napojení na výstupovou cestu to bylo kousek k Edelweißhütte. Pak po sjezdovce dolů.

U stanice jsme si dali Suppe a Bier. Řekli si první dojmy z docela náročné cesty, na které jsme nastoupali kolem 1300 m. Všem se moc líbila, jen Láďa moc nemluvil a cestu dom prospal. Pro mě to byl super výlet s pěkným počasím. S každým výletem se zvyšuje moje obliba skialpů. Jen dolů to musím zlepšit.

Skialpu zdar.

Buchťál