Vánoční závody Horizontalu

S Járou jsme vymýšleli, co bychom mohli podniknout před Vánoci a napadlo nás, že bychom mohli uspořádat oddílové závody. Při hledání vhodné lokality Jára ve spolupráci s Honzou narazili na boulderovou stěnu v Měníně (Bouldering za oponou). Sebrali jsme se tedy, odjeli do Měnína okouknout terén. Cesty, které tam byly již připravené, byly z velké části nad naše síly, ale tamní borci slíbili, že na závody připraví nové cesty takové, aby si zalezli nováčci i zkušení lezci. Bylo tedy rozhodnuto, pojede se do Měnína.

Vzhledem k tomu, že jsme podobnou akci nikdy dříve neorganizovali, nevěděli jsme, do čeho se pouštíme. Naštěstí je náš oddíl malý a šlo nám hlavně o zábavu, proto jsme navrhli jednoduchá pravidla založená na fair play. Každý účastník před závodem dostal papír s tužkou, kde se psaly přelezené cesty a pokusy. Na konci se sečetly přelezy a jejich počet určil i celkové pořadí. V případě shody v počtu přelezů se o pořadí rozhodovalo podle počtu pokusů.

Do závodu nakonec nastoupilo 10 lidí. Společně jsme trápili svá těla i hlavy při přelézání místy opravdu zapeklitých cest. Zde bych chtěl vyzdvihnout zejména výkony Gazi a Ondry, kteří zarputile bojovali ve svých cestách až do poslední minuty. Gazi zkoušela cestu v převisu a Ondra zase zapeklitou červenou v pravém koutě. Oba byli velice blízko k přelezu, ale po třech a půl hodinách lezení už nebyly síly, takže si nemohli tyto cesty připsat mezi úspěšně přelezené.

Závody ze svého pohledu označuji za úspěšné. Líbilo se mi, jak jsme se vzájemně povzbuzovali, radili si a hecovali se k lepším výkonům. Současně i cesty byly perfektně připravené a přesně odpovídaly naším schopnostem, takže si zalezli všichni.

Díky všem, kteří se zúčastnili a zejména Járovi za pomoc s organizací a těším se na další opakování!