Höllental 7. – 9. 9. 2017

Tak jsme chtěli do Tater, ale nejistá předpověď nás donutila otočit směrem k jihu. A udělali jsme dobře. V celé oblasti Höllentalu je snad 2000 cest různých délek. Většinou jde o „skalkařské“ zajištěné vícedélky. Líbilo se mně, že např. pětková cesta má ty nejtěžší místa zajištěny tak, že je může lézt i někdo, pro koho je ta klasa maximum. Není to jak v Krase, kde se jištěním pětek, šestek nikdo neláme, protože to přece vyleze každej, že? Celou oblast lze velmi doporučit.

Původní záměr ušetřit a spát na veřejném tábořišti v Kaisebrunu nevyšel. Tábořišě je uzavřeno. Jestli ho ještě někdy otevřou, se neví. Naštěstí nás nechali na chatě Weichtalhaus, protože jim nedorazil českej zájezd. Ještě jedno malinké tábořiště je pod lanovkou v Raxu. To nám poradila paní chatařka pro příště. Na většinu cest se potom musí popojet autem. O tomto tábořišti jsme se nikde nedočetli. Zřejmě není moc známé, což je dobře. V sobotu večer tam bylo jen pár stanů. Spát na černo bych nedoporučoval. Na všech parkovištích jsou cedule se zákazem kempování a spaní v autech. Nechtějí to tam mít obechcáno.

Vylezené cesty:

Sektor Vordere Kloberwand

Gaisbauer Jug Weg 5,  150m, 6dl. Jara+Buchtik

První délka rozchrast, potom komín s docela těžkým krokem, zajištěným snad po metru. Potom už plotny, ty se nám líbily. Vzhledem ke krátkému nástupu (asi 15 min) od chaty je to i se sestupem na příjezdový den akorát.

Nix für Suderer 6, 180m, 7dl. Pája+Škebla

Škebla neprotestoval, tak jsem zvolil na začátek něco náročnějšího. Ty nejzajímavější pasáže začínají od druhé půlky traverzem vlevo a následujícím komínem. Další délka je pak spára, kde jsme oba museli hodně bojovat. Celou dobu se leze poblíž Gaisbauer Jug Weg, takže nejtěžší místo lze obejít a současně to komplikuje konec, kde není zřejmé, kudy se vlastně má jít.

Sektor Stadlwand

Direkte neue Richterkante 6, 320m, 10dl. Pája+Škebla; Jara+Buchtik

Nástup od chaty 1:15, potom chvíli hledání nástupu. (Pozn. red.: Bylo by to rychlejší, kdyby nejmenovaný člen naší výpravy neminul asi o půl metru nýt, kde začínala cesta…) Hezký délky se střídaly s občasným rozchrastem. Těžší místa byly perfektně zajištěny. Poslední délka za 6 byla podle mě fakt poctivá, ale opět zajištěná. Se sestupem jsme to měli na celej den. Pozn. red.: Šlo by to zřejmě stihnout rychleji, ale nejmenovaný člen výpravy rozvíjel svoji kreativitu a tvořil štandy neuvěřitelným způsobem. Takže když tahal, tak jsme si mohli zajít na cigárko. Ale jinak to byla pohoda, na štandech jsme aspoň pokecali o životě a tak.

Sektor Vordere Stadlwand

Fensterplatte 5+, 140m, 4dl. Jara+Buchtik

Měla to být „hvězdičková“ cesta, ale první a poslední délka byl spíš rozchrast. Mezi tím pěkná plotna. Čekali jsme víc.

Welcome to Stadlwand, 4dl 7, Pája+Škebla

Poslední den to chtělo něco výživného,  takže jsme zkusili nějakou tu sedmičku. První dvě délky nuda, ale pak jsou tři krásné a těžké délky. Konec je pak spíš procházka lesem, ale slaňovat není dobrý nápad kvůli volným kamenům a lezcům všude kolem.

Peternpfand 5-, 160m, 5dl. Jara+Buchtik; Pája+Škebla

Hvězdičková cesta. Méně rozchrastu a více ploten. Cesta je jištěná prakticky jen přes smyce v hodinách. Těch je tam ale mraky. Tolik hodin v jedné cestě jsem nikdy neviděl. Tato cesta je kvůli lehké obtížnosti a pěknému lezení velmi oblíbená, takže jsme na ni čekali, než se nějaká trojka nad náma posune o štand výš. Čekání jsme zkrátili 6+ sportovní jednodélkou hned vedle, takže pohoda.

Poznámka od Páji: cesta hezká, ale Škebla se rozhodl upravit snad všechny smyce v cestě. Asi se mu zdály špatně uspořádané. Jo a dá se to vylézt i v teniskách.

Po vylezení toho všeho jsme zjistili, že je sobota večer a že už jsme docela unavení. Tak jsme se rozhodli to zabalit a jet domů. Přesněji do Vranovic, zapařit, ale to už je jinej příběh.

Za mě to byl super výjezd. Nechápu, jak to, že jsem v Höllentalu před tím ještě nikdy nebyl. Leze se v nižších polohách, takže v létě bude v jižních stěnách horko. Oblast se nedá srovnávat třeba s Tatrama, kde už je to opravdu horolezectví, ale je to 70 km za Vídní a s novou dálnicí vyvedenou za Poysdorf to bude časově zase blíž. Tak neváhejte a studujte průvodce. Nejpozději z jara tam bude další výjezd.

Jara, Pája